Premier League

Premier League er elitedivisjonen i engelsk fotball. Her spiller de 20 beste lagene. De dårligste lagene etter hver sesong rykker ned til Football League, som er andredivisjonen. De beste lagene derfra, rykker opp til Premier League.

Premier League drives som et aksjeselskap der klubbene er andelseiere. Sesongen starter i august og varer til mai året etter. Alle lagene spiller 38 kamper i løpet av sesongen, og møter hvert av de andre lagene to ganger, en gang borte og en gang hjemme. Ligaens hovedsponsor er Barclays Bank, og ligaens offisielle navn er Barclays Premier League.

Ligaen het opprinnelig FA Premier League, og ble startet i 1992, etter at klubbene i Football League First Division avgjorde å skille lag med Football League. Dette sikret topplagene lukrative TV-avtaler, og Premier League har senere blitt verdens mest sette sportsliga, og verdens mest lønnsomme fotballiga.

Til sammen har 44 lag spilt i Premier League, men ligaen har bare blitt vunnet av fem lag: Manchester United, Blackburn Rovers, Arsenal, Chelsea og Manchester City. Manchester United har tatt flest titler. De har vunnet ligaen hele 13 ganger. Regjerende mester er Manchester City, som vant sesongen 2013/14.

Fjorårets ligavinner Manchester United havnet i år på sjuendeplass, og Liverpool snublet på målstreken. Dermed ble Manchester City vinnerne, etter at de kom på andreplass i forrige sesong. I følge oddssettere, som Bet365  kommer de også til å være sterke før neste sesong, og forventes å vinne.

Selv om Premier League er en engelsk serie, blir ligaen fulgt av folk verden over. Mange av klubbene har supporterklubber i utlandet, også her i Norge, og kampene blir sendt på TV. Aksjeselskapet Premier League gir hver av de 20 klubbene en stemme hver når regelendringer og kontrakter skal diskuteres. Alle klubbene velger en styreformann, en administrerende direktør og et styre som drifter ligaen til daglig. Det engelske fotballforbundet er ikke involvert i den daglige driften, men har vetorett ved valg av styreformann og administrerende direktør.