Populære Britisk fotball

Fotball og snooker er de mest populære idrettene i Storbritannia, med unntak av Wales, der de foretrekker rugby. Moderne fotball har utviklet seg fra britisk fotball, og fotball er uten tvil den største idretten i Storbritannia. Av og til blir den nesten sett på som en trussel mot annen idrett, fordi fotballen tar så mye sendetid på TV, og får så mange sponsormidler.

Fotballen i England er underlagt The Football Association (FA), og andre organisasjoner i Skottland, Wales og Nord-Irland. Disse forbundene styrer landslagene, reglene og kampoppsettet i de ulike ligaene. Britisk klubbfotball organiseres separat for hvert av landene. England har mange tusen lag i ligasystemet, men bare lagene i de fire øverste divisjonene regnes som profesjonelle. FA Premier League er ligaen med de 20 beste lagene. Hovedturneringene i England er FA-cupen og Ligacupen. Alle kan spille i FA-cupen, men bare de fire øverste divisjonene kan spille i Ligacupen.

Skottland har et lignende ligasystem, men med litt færre lag. Den øverste divisjonen er Scottish Premier League (SPL). Det spilles også en skotsk cup og en skotsk ligacup. League of Wales er den øverste divisjonen i Wales, men den er ganske liten, ettersom rugby er nasjonalsporten. De tre beste klubbene fra Wales spiller i den engelske ligaen. I Nord-Irland spiller lagene i Irish Football League. Denne ligaen er bare åpen for lag fra Nord-Irland, ikke for lag fra resten av Irland.