Neymar Jr.

Fotballspilleren Neymar Jr. ble født 5. februar 1992. Hans fulle navn er Neymar da Silva Santos Júnior, men det er selvsagt et altfor langt navn når kommentatorene skal kommentere en fotballkamp, derfor blir han som regel bare kalt Neymar. Neymar spiller for FC Barcelona, og han spiller på Brasils landslag.

Starten på karrieren

Neymar og familien bodde hos bestemoren i Sao Vicente, der Neymar, søsteren og foreldrene delte ett rom. De flyttet til Santos i 2003, og samme år begynte Neymar å spille for ungdomsklubben Santos Futebol Clube. Som syttenåring kom Neymar inn på klubbens førstelag og han debuterte for Santos FC 7. mars 2009. En uke senere skåret han sitt første mål for klubben, og i løpet av sine 102 kamper for Santos FC skåret han 54 mål.

Karriere i utlandet

soccer stadiumEt slikt talent ble selvsagt lagt merke til også i utlandet og i 2013 var FC Barcelona interessert i å kjøpe ham. Han underskrev en femårskontrakt med klubben og FC Barcelona måtte ut med hele 464 millioner for å sikre seg stortalentet. Dette er den tiende høyeste overgangssummen noen gang. Neymar debuterte for FC Barcelona 30. juli 2013, og skåret sitt førstemål for laget en drøy uke senere. Han har oppnådd stor suksess i klubben, og sesongen 2014/2015 ble FC Barcelona og Neymar både spanske seriemestere og cupmestere.

Neymar på landslaget

Neymar spiller på Brasils landslag når det er internasjonale turneringer. Først spilte han på Brasil U17 og U20, der han skåret totalt 10 mål. Han var bare 18 år gammel da han debuterte for Brasils A-landslag. Det skjedde i 2010, og han skåret til og med sitt første landslagsmål i denne kampen. I 2014 spilte han på Brasils landslag da landet arrangerte VM. Da hadde han allerede spilt 49 landskamper og skåret 31 mål for landslaget. VM på hjemmebane ble ingen stor suksess for Brasil, men Neymar kommer garantert til å få mange sjanser til å vinne store turneringer med landslaget. Per i dag har han allerede skåret 46 mål for Brasils A-landslag. Talent har han også på andre områder. Neymar er blant annet en god pokerspiller, som spiller for Team PokerStars.

Utmerkelser

Allerede som nittenåring ble Neymar tildelt prisen som årets søramerikanske fotballspiller. Det skjedde i 2011, og han vant den samme prisen igjen i 2012. I 2015 kom han på tredjeplass i FIFAs Ballon d’Or kåring. I 2012 og 2013 ble han kåret til den mest bemerkelsesverdige idrettsutøveren i verden av SportsPro, og i 2015 kalte The Guardian ham den tredje beste fotballspilleren i verden. Neymar har også fått en rekke andre utmerkelser.

Utenom idretten

Neymar ble far allerede som nittenåring, men han er ikke sammen med barnets mor. Han har et nært forhold til søsteren sin, og har ansiktet hennes tatovert på armen sin. Neymar driver også med veldedighet. Blant annet arrangerer han en årlig veldedighetskamp for å samle inn mat til fattige familier. Neymar har vært på forsiden av flere kjente sportsmagasiner og andre magasiner, som Time. Han har også vært på coveret til videospillene Pro Evolution Soccer 2012 og 2013. Neymar liker å fronte brasiliansk popmusikk, blant annet gjennom å danse litt hver gang han skårer et mål. Han har til og med vært hovedperson i en brasiliansk tegneseriebok.

Soccer Brazil

Neymar har gjort en brakkarriere innen fotball, og tjener svært godt på dette. Han får også ekstremt høye sponsorinntekter. Blant annet har han en kontrakt med Nike og har skrevet sponsoravtaler med kjente foretak som Panasonic, Volkswagen, Claro, Santander, Unilever og andre. Det blir anslått at han tjener rundt 20 millioner dollar i året bare på sponsoravtaler. Men han gir også tilbake til samfunnet, og arrangerer fotballturneringer for unge talenter og støtter gode formål der han kan.